cere rugăciune

Întâlnirea Mondială a Reînnoirii Carismatice Catolice cu Papa Francisc la Vatican

În duminica de 29 octombrie, ziua în care s-a încheiat Sinodul pentru Sinodalitate în cursul dimineții cu o Liturghie la Vatican, în după-amiaza aceleiași duminici s-a deschis prima Adunare Generală Charis (Slujirea Internațională a Reînnoirii Carismatice Catolice), care s-a încheiat pe 31 octombrie. Acesta a fost primul eveniment al săptămânii la Roma.

La această Adunare au participat Coordonatorii naționali ai Slujirilor Naționale de Comuniune Charis (SNCC) din aproximativ 70 de țări, plus alți reprezentanți ai Comunităților Carismatice de Drept Pontifical din întreaga lume. Din partea Comunității Magnificat, a participat Agneza Țîmpu – aliată consacrată în Fraternitatea „Betleem” din Popești-Leordeni – în calitate de Coordonator Național al SNC Charis din România, cu drept de vot în cadrul Adunării.

În cadrul Adunării a fost ales Moderatorul General al Charis în persoana lui Pino Scafuro din Argentina, apoi a fost ales întreaga Slujire de Comuniune Internațională Charis (CISC) pentru un mandat de trei ani. În plus, au fost votate unele modificări ale Statutului Charis după patru ani „ad experimentum”.

Al doilea eveniment major a fost o Formare Integrală Internațională – foarte mult dorită de Papa Francisc -, care a avut loc între 2 și 4 noiembrie la Vatican și în alte trei mari bazilici din Roma. Aproximativ 2500 de participanți din întreaga lume au luat parte la această formare. Din Comunitatea Magnificat au participat 27 de frați și surori din România și aproximativ 20 din Italia, dintre care unii au slujit în ministerul de cântece.

Fiind o întâlnire de formare, programul a fost foarte intens și au fost abordate multe subiecte interesante.

În prima zi, în trei bazilici din Roma au fost organizate șase ateliere de lucru pe următoarele teme: Evanghelizare, Promovarea umană, Unitatea creștinilor, Comunitate, Mijlocire, Grupuri de rugăciune. Fiecare dintre aceste ateliere a prezentat mai multe teme și diferite mărturii.

Cea de-a doua zi s-a desfășurat în Aula Paul al VI-lea din Vatican, tot cu aceeași intensitate a programului, unde au fost abordate diferite aspecte pe aceste teme: „Către 2033”, “Chemați, transformați și trimiși”, “Da-ul Mariei care a schimbat istoria”, “Cum să reînnoim Biserica”, “Darul conducerii”, “Darurile rugăciunii”, “Demonologia, nivelurile acțiunii celui Rău, păcatul, renunțarea, eliberarea”, “Capacități naturale și supranaturale, obișnuite și extraordinare”, “Botezul în Duhul Sfânt”, “Unitatea creștinilor”, “Slujirea săracilor”, “Creativitatea Duhului Sfânt”, „Experiența Alpha”, „Sinodalitatea digitală, “Creativitatea Evangheliei”.

Printre cei mai cunoscuți vorbitori, pe lângă Papa Francisc, am avut bucuria de a-i asculta pe: E.S. Card. Fr. Raniero Cantalamessa, O.F.M.M.Cap. – Predicator al Casei Pontificale și asistent ecleziastic CHARIS, E.S. Card. Kevin Farrell – Prefect al Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață, E.S. Mons. Peter Smith – Membru al CHARIS CISC și Episcop auxiliar de Portland, Pino Scafuro – Moderator Charis, José Prado Flores – Fondator al Școalii SESA și membru SICC, P. Hayden Williams O.F.M.M. Cap. – Predicator itinerant internațional, Patti Mansfield – Pionier al RCC, Michelle Moran – Co-fondatoare a Comunității Sion și lider al RCC.

După toate aceste teme prezentate pe parcursul acestor zile, toți participanții au așteptat discursul special al Papei Francisc, care a avut ca temă „Discernământ și misiune”. Și așa cum un tată, care se îngrijește cu iubire de copiii săi, îi întreabă: „Ce faceți? Cum vă merge? Cum vă simți cu sănătatea?”, la fel a întrebat Papa și în discursul său: “Ce face Charis? Cum merge?”, “Cum merg SNCC în lume și cum se simt?”, “Botezul în Duhul Sfânt este oferit în toate ambientele societății?”. Acestea nu sunt întrebări indiferente, care să ne lase reci, ci ne provoacă să facem o analiză foarte profundă a modului în care cooperăm cu Duhul Sfânt în acest “curent de har” care este RCC în Biserică și pentru Biserică.

Această Formare Internațională Integrală CHARIS, în cadrul căreia Papa a dat început unui deceniu unic (2022-2033) în istoria omenirii și a trimis în misiune toată RCC pentru reînnoirea Bisericii întregi, s-a încheiat cu un Concert al tinerilor pentru pace, urmat de un timp de laudă și câteva mărturii.

După aceste zile de har, toți frații și toate surorile RCC care au participat la acest eveniment au plecat plini de entuziasm, de bucurie și cu un nou elan pentru a evangheliza în toate modurile – inclusiv digital – și în toate ambientele societății, așa cum cere Papa Francisc întregii Reînnoiri Carismatice Catolice încă din 2019, când a aprobat Statutul Charis și a dat mandat carismaticilor din lume să împărtășească tuturor experiența Botezului în Duhul Sfânt cu unicul scop de a reînnoi din interior întreaga Biserică cu forța ți focul Duhului Sfânt. Amin! Aleluia!

Ministerul Național pentru Media

CITESTE IN CONTINUARE

Curs pentru cuplurile căsătorite

În duminica de 29 octombrie, ziua în care s-a încheiat Sinodul pentru Sinodalitate în cursul dimineții cu o Liturghie la Vatican, în după-amiaza aceleiași duminici s-a deschis prima Adunare Generală Charis (Slujirea Internațională a Reînnoirii Carismatice Catolice), care s-a încheiat pe 31 octombrie. Acesta a fost primul eveniment al săptămânii la Roma. La această Adunare […]

Citeste mai mult