cere rugăciune

„Secerișul este mare” – Celebrarea Alianței în România

În weekendul 9-10 decembrie 2023, a avut loc întâlnirea de Alianță a Comunității Magnificat din România, la Ciofliceni, Snagov, în Mănăstirea Regina Carmelului a Părinților Carmelitani Desculți. Punctul central al întâlnirii a fost reînnoirea angajamentului de Alianță ce a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii de sâmbătă seara.

Acest eveniment a fost precedat, în zilele de 7 și 8 decembrie, de întâlnirile pentru repetiții ale Ministerului Național de Cântece, care s-a pregătit intens pentru slujirea din zilele ce au urmat. Vineri, 8 decembrie, s-au întâlnit și responsabilii celor cinci fraternități din ţară pentru a petrece un timp de rugăciune, împărtășire și comuniune. Aceste întâlniri au adus, totodată, o neașteptată oportunitate de a celebra împreună Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, ziua de naștere a comunității noastre. 

Sâmbătă, 9 decembrie, întâlnirea de Alianță a debutat într-o atmosferă plină de bucurie fraternă, printr-o rugăciune de laudă carismatică în care aliații, novicii şi discipolii prezenți ne-am unit inimile și glasurile înaintea Domnului.

Anul acesta, am avut privilegiul de a avea în mijlocul nostru pe Moderatorul General al Comunității Magnificat, Maria Rita Castellani, împreună cu alţi trei fraţi aliați din Italia. Prin învăţătura ţinută, Rita s-a lăsat inspirată de Duhul Sfânt şi ne-a pus în gardă cu privire la cei trei demoni care ne pot împiedica să trăim Alianța ca un dar al Domnului. În a doua parte a învățăturii, după amiază, ne-au fost prezentate soluțiile pentru a combate acești demoni, pe care Isus le pune la dispoziția celor care ştiu să se încline în faţa puterii lui Dumnezeu. A urmat un moment de adoraţie euharistică prin care Isus ne-a umplut inimile de bucurie, speranţă și iubire, pentru a putea trăi cu intensitate momentul celebrării Alianței.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Arhiepiscopul emerit de București, ÎPS Ioan Robu, și au concelebrat PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, împreună cu alţi preoți invitați la această întâlnire.

În cadrul celebrării liturgice, șase noi aliați – cinci din fraternitatea Betleem, din Popești Leordeni şi unul din fraternitatea Misericordia, din București – au făcut angajamentul de Alianță, alături de mulți alți frați și surori care și-au reînnoit angajamentul și cele patru promisiuni: sărăcia, iertarea permanentă, construirea iubirii și slujirea. 

Tot în același cadru, în fața Moderatorului General și a ÎPS Ioan Robu, două surori aliate și-au reînnoit, pentru încă trei ani, promisiunea publică temporară de castitate pentru Împărăție. 

La finalul celebrării, au fost două intervenții de notat. Prima, a Agnezei Ţîmpu, Bătrân al Comunității, care a mulțumit ÎPS Ioan Robu pentru DA-ul spus acum douăzeci de ani, când era arhiepiscop de București, prin care aproba crearea unui grup de rugăciune carismatică în arhidieceza sa, și pentru susținerea părintească în acești ani de început ai drumului Comunității. Ecoul acelui DA, precum și a multor altor da-uri care l-au succedat, a adus la viață visul lui Dumnezeu cu Comunitatea Magnificat în România, pe care Duhul Sfânt o trimite astăzi în tot mai multe orașe din țară pentru a evangheliza și a sluji.

A doua intervenție a fost cea a Ritei Castellani, care a adus un cuvânt de mulţumire ÎPS Ioan Robu, PS Mihai Frățilă, dar şi celorlalţi preoţi prezenţi, pentru deschiderea pe care au avut-o faţă de membrii Comunităţii Magnificat din România. 

Întreaga celebrare a fost urmată de cina festivă la care am participat împreună cu invitații noștri. Ziua s-a încheiat cu o minunată adorație comunitară, care a devenit treptat o exuberantă rugăciune de laudă. Prin cuvinte şi profeţii, Domnul, ne-a amintit că suntem o comunitate profetică şi că am primit un mandat prin care suntem chemaţi să-L vestim fraților noștri pe Isus înviat. 

Cea de-a doua zi a întâlnirii, duminică 10 decembrie, a început cu rugăciunea de laudă carismatică. Prin cuvintele primite, Domnul nu doar că ne-a trimis în secerişul său, dar ne-a şi încurajat să dorim şi să cerem carisme, unelte necesare prin care El să facă „semne şi minuni mari” care să ne însoţească în slujirea de evanghelizare.

A urmat un moment de comunicări despre CHARIS, o organizație dorită de Papa Francisc ca un organism de slujire a întregii Reînnoirii Carismatice Catolice. Momentul a fost introdus prin împărtășirea dificultăților pe care cei de la începuturi le-au trăit de-a lungul celor 20 de ani de prezență în România a Comunității Magnificat, în contrast cu lucrarea uimitoare pe care Domnul o face în aceste zile prin CHARIS, când porți inaccesibile în trecut acum se deschid. În această retrospectivă ne-a condus Agneza Țîmpu, Bătrân al Comunității și coordonatorul național al SNC CHARIS în România. 

Întâlnirea de Alianţă a fraternităților din România s-a încheiat cu Sfânta Liturghie. La predică,  pr. Victor-Emilian Dumitrescu, ne-a vorbit despre riscurile aflate în calea unei comunităţi și despre evitarea acestora prin deschiderea permanentă către Duhul Sfânt, care ne croieşte calea spre comuniune şi ne întăreşte relaţia cu Dumnezeu şi cu fraţii. În acest fel, comunitatea devine un loc în care noi suntem, unii pentru alţii, indicatoare spre Isus.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a chemat să facem parte din acest vis al său și pentru că El însuși este cel care continuă, prin Duhul Sfânt, să ne croiască un drum prin „marea” acestei lumi.

Ministerul Național pentru Media, Comunitatea Magnificat

CITESTE IN CONTINUARE

A VI-a Întâlnire Naţională a Comunităţii Magnificat

În weekendul 9-10 decembrie 2023, a avut loc întâlnirea de Alianță a Comunității Magnificat din România, la Ciofliceni, Snagov, în Mănăstirea Regina Carmelului a Părinților Carmelitani Desculți. Punctul central al întâlnirii a fost reînnoirea angajamentului de Alianță ce a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii de sâmbătă seara. Acest eveniment a fost precedat, în zilele […]

Citeste mai mult