cere rugăciune

Întâlnirea Națională a Comunității Magnificat din România – întâlnire aniversară

În weekendul 27-28 mai, de sărbătoarea Rusaliilor, Comunitatea Magnificat s-a întâlnit la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți din Ciofliceni pentru Întâlnirea Națională anuală și pentru a aniversa 20 de ani de existență în România. Au fost prezenți peste 250 de participanți, dornici să trăiască împreună sărbătoarea Rusaliilor, așteptând în rugăciune coborârea Duhului Sfânt.

Alături de membrii celor cinci fraternități din România ale Comunității Magnificat, din orașele: Alba-Iulia, Bacău, București, Popești-Leordeni și Râmnicu-Vâlcea, au participat la întâlnire grupurile de rugăciune din Pașcani, Sibiu, Cluj-Napoca și Brăila, precum și invitați din Brașov și Iași.

Tema centrală a întâlnirii a fost inspirată din cartea profetului Ieremia 15,6: Ascultați cuvintele acestei alianțe și împliniți-le! Pentru aprofundarea acestui cuvânt, au fost prezenți în mijlocul nostru doi membri ai Comunității din Italia, Giuseppe Piegai și Lorenzo Capezzalli.

Prin ei, Domnul ne-a reamintit de chemarea particulară a Comunității Magnificat, la care membrii acesteia aderă prin angajamentul de Alianță, ca răspuns la iubirea lui Dumnezeu revărsată în inimile noastre. Și acest angajament este posibil nu pentru că suntem perfecți sau capabili, ci pentru că tot Dumnezeu este cel care lucrează în noi și ne transformă prin puterea Duhului său, dorind să lucreze apoi prin noi în lume. Fundamentul acestei angajări este chemarea primită la Botez, de fii adoptivi ai lui Dumnezeu umpluți de Duhul Sfânt, care nu mai trăiesc pentru ei înșiși ci acceptă să viseze „visul lui Dumnezeu”. În centrul angajamentului de Alianță al Comunității Magnificat se află cele patru promisiuni, pe care fiecare membru le reînnoiește anual: sărăcia (a ne sărăci de noi înșine), iertarea permanentă (a ne predispune inimile pentru a ierta mereu), construirea iubirii (a face primul pas în relațiile cu ceilalți) și slujirea (a ne sluji frații, dar și pe toți cei la care ne cheamă Domnul). 

În contextul uneia dintre teme, am fost provocați să ne asemănăm cu velele unei bărci. Spre deosebire de zmeele care se înalță în aer și sunt purtate de vânt la voia întâmplării, velele sunt prinse de catarg (Cristos) și de barcă (Biserica). Astfel, indiferent de furtunile prin care trecem și de găurile care pot apărea în vele, căutăm să trăim încercările vieții ca pe niște mistere de durere necesare purificării noastre. 

În timpul momentelor de rugăciune de laudă, un impact aparte l-a avut o imagine profetică cu Isus care trecea cu o mantie peste toți cei prezenți, iar fiecare planta o floare. Creșteau și înfloreau doar acele plante sădite de cei care priveau la Isus și nu la plantă. Acest îndemn de orientare a vieții noastre către Dumnezeu, precum și invitația la a ne prezenta Domnului în adevăr și cu umilință, au fost un adevărat laitmotiv al momentelor de rugăciune și de adorație trăite pe parcursul Întâlnirii Naționale. Profund a fost și momentul în care am fost invitați să ne lăsăm purtați de Duhul Sfânt spre acei participanți care aveau nevoie să experimenteze iubirea lui Cristos, prin gestul simplu și concret al unei îmbrățișări fraterne. 

Sfânta Liturghie de sâmbătă seara a fost celebrată de PS. Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, avându-i drept concelebranți la altar pe: PS. Mihai Frățilă – Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de București, pr. Andrei Mărcuș – vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de București, pr. Gabriel Popa – secretar arhidiecezan al Arhidiecezei Romano-Catolice de București,  pr. Francisc Ungureanu – director Angelus TV, pr. Victor-Emilian Dumitrescu – consilierul spiritual general al Comunității Magnificat, pr. Ciprian Văcaru – OFMcap, pr. Mihai Groza – administrator parohial la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Rediu, județul Cluj, și  pr. Richardo-Dominic Baciu – vicar parohial la Biserica „Sfântul Nicolae” din Bacău. 

La predică, îndemnul central al PS. Cornel Damian făcut celor prezenți a fost de a avea aspirații cât mai înalte, întrucât Dumnezeu ne cheamă la desăvârșire.

Duminică dimineața, în cea de-a doua zi a Întâlnirii Naționale, am avut bucuria de a asculta mărturii despre nașterea și istoria fiecărei fraternități a Comunității Magnificat din România, începând din 2003. A fost un moment emoționant și înălțător, care ne-a pregătit inimile pentru o rugăciune de laudă plină de recunoștință pentru lucrările minunate ale lui Dumnezeu în acești 20 de ani. 

Am încheiat sărbătoarea cu Sfânta Liturghie, celebrată de pr. Victor-Emilian Dumitrescu, care a rezumat în contextul predicii câteva principii care se desprind din modul în care Dumnezeu a lucrat în viața Comunității Magnificat din România. Noi dăm mărturie despre un Dumnezeu care acționează pe căi nebănuite, folosindu-se de cei mici și insignifianți, folosindu-se de familii, folosindu-se de falimentele noastre și de puterea mărturiei.

Mulțumim Domnului pentru lucrarea uimitoare pe care a făcut-o în toți acești ani în România.

Trimite, Doamne, Duhul tău și reînnoiește fața pământului!

Ministerul Național pentru Media, Comunitatea Magnificat

CITESTE IN CONTINUARE

Ministerul Național de Cântece - sub ungerea Duhului

În weekendul 27-28 mai, de sărbătoarea Rusaliilor, Comunitatea Magnificat s-a întâlnit la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți din Ciofliceni pentru Întâlnirea Națională anuală și pentru a aniversa 20 de ani de existență în România. Au fost prezenți peste 250 de participanți, dornici să trăiască împreună sărbătoarea Rusaliilor, așteptând în rugăciune coborârea Duhului Sfânt. Alături de membrii […]

Citeste mai mult