cere rugăciune

Întâlnirea de formare a responsabililor de fraternitate

În weekendul 26-27 august, responsabilii fraternităților, împreună cu cei doi Bătrâni din Zona România, s-au reunit la Oratoriul Sf. Leonardo Murialdo din Popești-Leordeni pentru formarea anuală, așteptată cu mult interes de fiecare frate aflat în această slujire.

Prin intermediul celor trei reflecții ținute de frații din Italia, Bătrâni în comunitate și cu experiență în slujirea de responsabil (de fraternitate, de zonă și general al comunității), am fost invitați să fim responsabili după inima lui Dumnezeu. Cum? Prin a fi inima lui Dumnezeu.

În primul rând, ne-am întors la visul lui Dumnezeu cu privire la Comunitatea Magnificat. Care este acesta? Alianța, promisiunile, structura sau evanghelizarea? Toate acestea ne definesc, dar visul primar al lui Dumnezeu cu noi este să tindem spre modelul indicat de prima comunitate din Ierusalim, adică să avem o viață fraternă adevărată, vizibilă, care poate fi trăită și verificată. Fiind perfecți în unitate, vom putea să evanghelizăm. Căutând unitatea dintre noi, atât la nivel național, cât mai ales în fraternitate, vom putea avea viziunea profetică asupra Comunității.

Apoi, este necesar să veghem ca păstori asupra poporului care se află pe drum, fiecare în momente diferite ale vieții, unii cu mai multă generozitate, alții cu o dorință scăzută de implicare reală. Dar asupra tuturor trebuie să avem o privire blândă și milostivă; să suspendăm judecata. De asemenea, avem de crescut în a asculta activ frații deoarece se pare că după primele 18 secunde, începem deja să căutăm răspunsul pe care să îl dăm și ni se mută atenția de la frate.

Am fost îndemnați să veghem asupra rigidității, a comportamentului anti-comunitar, dar și asupra fraților ca să rămână în turmă. Nu ne ajută angajamentele numeroase, dar nici tolănirea, în schimb este importantă poziția în turmă căci putem învinge războiul împotriva Celui Rău doar rămânând în stână. Totodată să ne amintim că nu suntem răspunzători doar pentru noi, ci purtăm în spatele nostru evoluția noastră și pe a celorlalți.

Concluzionând în trei idei cheie: (1) cel mai important este ca responsabilul să îl iubească pe Dumnezeu, nu să facă bine anumite lucruri, (2) rolul responsabililor este să îndemne întreaga fraternitate și pe fiecare frate în parte să își regăsească bucuria de a merge pe urmele lui Isus și (3) mandatul de a paște oile este un mandat de a da celorlalți viața lui Cristos și în Cristos.

Momentele de comuniune pe care le-am trăit au dus la o deschidere din ce în ce mai largă asupra modului în care putem să ne trăim slujirea căutând și stabilind  întâlniri de rugăciune împreună. Și pentru că știm de acum că metrul de măsurat viața fraternă este bucuria, am plecat spre casele noastre plini de speranță și dorință pentru ca împreună cu toți frații să regăsim bucuria de a merge pe calea lui Isus ca discipoli.

Ministerul Național pentru Media

CITESTE IN CONTINUARE

Prima Întâlnire Naţională a Comunităţii Magnificat

În weekendul 26-27 august, responsabilii fraternităților, împreună cu cei doi Bătrâni din Zona România, s-au reunit la Oratoriul Sf. Leonardo Murialdo din Popești-Leordeni pentru formarea anuală, așteptată cu mult interes de fiecare frate aflat în această slujire. Prin intermediul celor trei reflecții ținute de frații din Italia, Bătrâni în comunitate și cu experiență în slujirea […]

Citeste mai mult