cere rugăciune

„În bunătatea ta, Doamne, reclădește zidurile Ierusalimului!” – A XIV Întâlnire Națională a Comunității Magnificat [actualizare]

În zilele de 4 și 5 iunie 2022, a avut loc, la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni, a XIV a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat din România, la care au participat toate cele 5 fraternități din țară, dar și invitați din Pașcani și din Cluj-Napoca, cu totul 240 de frați și surori. După cum ne-am obișnuit, și în acest an am avut printre noi frați invitați din Italia. Anul acesta invitații noștri au fost Andrea Orsini (din partea Responsabililor Generali ai Comunității), Pier Giovanni Duranti (Directorul executiv al Comunității) și părintele Danielle Malatacca, aliat din fraternitatea San Donato all’Elce din Perugia.

Ca în fiecare an, programul întâlnirii a fost unul foarte bogat și divers, în care au alternat momentele de rugăciune de laudă carismatică, momente liturgice, învățături, momente de animație, sau simple momente de comuniune fraternă în timpul pauzelor.

Ambele zile au început cu câte un moment profund de rugăciune de laudă carismatică, cu ajutorul cărora Domnul ne-a pregătit inimile și mințile și ne pregătea pentru următoarele momente. La începutul întâlnirii, participanții au aflat și tema de anul acesta: Prin bunătatea Ta, Doamne, reclădește zidurile Ierusalimului (Ps 51). Încă de la prima rugăciune de laudă Domnul ne-a spus că noi suntem cărămizile cu care El clădește zidurile cetății, că suntem „Ierusalimul” lui, vorbindu-ne atât la nivel comunitar cât și la nivel personal. Rugăciunea ne-a pregătit pentru învățătura care a urmat. În cadrul ei, părintele Danielle Malatacca ne-a făcut conștienți că orice cetate sau orice zid poate fi dărâmat, însă Domnul este cel care repară spărturile din zid, harul Lui este mai puternic decât fragilitatea cetății. Apoi, în a doua învățătură a zilei, Andrea Orsini a scos în evidență importanța de a fi sinceri cu noi înșine, în fața lui Dumnezeu și a fraților, dând ca exemplu diamantul, care este făcut din carbon, un material negru, murdar, urât. În același mod, am fost îndemnați să nu ne fie frică să fim carbon înaintea lui Dumnezeu, pentru că doar așa El ne poate transforma în diamante.

Pe lângă hrana spirituală au fost și momente de destindere, chiar și unele de slujire, care au dat prilejul unor frați să se simtă precum Isus, care a spălat picioarele ucenicilor, iar pentru alții au fost prilej de bucurie, de apartenență și de comuniune. Mulți dintre noi ne-am simțit atinși de pacea și de unitatea pe care Duhul a adus-o, de frumusețea de a-l lăuda și de a-l adora împreună pe Domnul.

Liturghia din sâmbăta Rusaliilor a fost prezidată de Arhiepiscopul de București, Înaltpreasfințitul Aurel Percă. La predică, acesta a subliniat importanța Duhului Sfânt în viața Bisericii, care fără harul Duhului ar fi doar o asociație clădită pe motivații bune. De asemenea, Înaltpreasfințitul ne-a încurajat să conștientizăm mai mult că Duhul lui Dumnezeu este o comoară, pe care am primit-o la Botez și pe care trebuie să o căutăm în fiecare zi, dar și să o dăm mai departe, să fim distribuitori de bogății.

Tot în timpul Sfintei Liturghii, sora Constantina Udrea, aliată în Fraternitatea „Betleem” din Popești-Leordeni, a făcut promisiunea publică definitivă de castitate pentru Împărăție. În prezența Arhiepiscopului, a Moderatorului General și a întregii Comunități, a fost chemată pe nume în fața Mirelui ceresc și a răspuns asemenea Mariei: „Iată-mă, Doamne, fie mie după Cuvântul tău!”. Înaltpreasfințitul Aurel Percă a descris această promisiune în termeni angajanți, îndemnând-o pe Constantina să-și trăiască vocația ca un semn pentru Comunitate și Biserică.

Cuvintele Domnului au fost edificatoare pe parcursul întregii Întâlniri Naționale. El ne-a vorbit încă de la început despre faptul că El este cel care construiește și repară zidurile cetății, iar nouă ni se cere doar să ne abandonăm cu docilitate în mâinile lui. La adorația euharistică din seara zilei de 4 iunie Domnul a spus că suntem „o cetate nouă”.

Duminică, 5 iunie, în ziua de Rusalii, la rugăciunea de laudă Domnul ne-a vorbit prin cuvinte și imagini profetice și ne-a spus că El poate vindeca inimile rănite, că El poate curăța orice pată, și ne-a îndemnat ca noi să nu ne fixăm privirea la ceea ce nu merge în viețile noastre. Aceste îndemnuri au condus la un moment profund de vindecare interioară, mai ales atunci când au fost invitați în față toți frații care au încă inimile rănite, unde ne-am rugat unii pentru alții. Acest moment particular de vindecare interioară a fost urmat de mărturii, de concluziile întâlnirii și de Sfânta Liturghie. La predică, părintele Victor Dumitrescu a scos în evidență chemarea noastră de a fi creștini de linia întâi, care, deși sunt cei mai expuși și mereu față în față cu inamicul, trebuie să se sacrifice pentru ceilalți, să nu se dea înapoi, urmând exemplul lui Isus.

Întâlnirea Națională s-a încheiat cu un moment de comuniune fraternă, în contextul prânzului, prilej de împărtășire și edificare reciprocă. Așa cum s-a exprimat un frate, această Întâlnire Națională a fost pentru toți participanții „o apă proaspătă, din belșug, după o zi de mers prin deșert”.

CITESTE IN CONTINUARE

Asociații, mișcări, grupuri și comunități laice din ARCB pe drumul sinodalității

În zilele de 4 și 5 iunie 2022, a avut loc, la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni, a XIV a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat din România, la care au participat toate cele 5 fraternități din țară, dar și invitați din Pașcani și din Cluj-Napoca, cu totul 240 de frați și surori. După cum ne-am […]

Citeste mai mult