cere rugăciune

Din viața fraternităților, nr. 7

Știri generale

Întâlnirea responsabililor de fraternități

Vineri 9 februarie, responsabilii fraternităților din România au avut la Snagov o întâlnire de rugăciune, comuniune și împărtășire, prilej cu care s-a finalizat discernământul pentru noi slujiri naționale și s-au stabilit întâlnirile viitoare. 

Formare pentru îndrumarea spirituală

În zilele de 9-10 februarie a avut loc la Snagov întâlnirea de formare propusă de Ministerul general de îndrumare, cu participarea tuturor aliaților din Comunitatea Magnificat din România. Au fost zile intense de har, trăite cu bucurie și deschidere, în care îndrumătorii și îndrumații au avut posibilitatea să cunoască în profunzime viziunea Comunității despre îndrumarea spirituală.

Ziua comunitară

În weekendul 2-3 martie, în toate fraternitățile din România a avut loc ziua comunitară care a marcat începutul celei de-a treia etape a anului comunitar. Tema acestei etape este Încercarea lui Abraham, care propune o meditație la pasajul biblic din Gen 22,1-12, în care Dumnezeu îi cere lui Abraham să îl jertfească pe singurul fiu, pe Isaac. Am fost provocați să identificăm încercările noastre, poverile noastre, idolii noștrii subtili, predându-ne din nou viața Domnului și acceptând să bem paharul pe care ni-l dă El să îl bem, cu încrederea că mâna lui ocrotitoare ne poartă de grijă. 

Întâlniri ale tinerilor din Popești și București

În zilele de 24 și 26 ianuarie tinerii din fraternitățile Betleem și Misericordia au organizat două întâlniri de comuniune la care au participat și tineri din exteriorul comunității. 

Două săptămâni mai târziu, pe 10 martie, ne-am întâlnit din nou pentru un moment spiritual. După ce am participat la Calea Crucii, urmată de Sfânta Liturghie, am împărtășit fiecare ce ne-a atins din această experiență, apoi ne-am rugat ca Domnul să intervină în ceea ce a ieșit la lumină din inimile noastre cu acest prilej.

Am trăit și momente de cunoaștere și jocuri, care ne-au ajutat să ne apropiem și să devenim mai liberi în relațiile dintre noi. 
Aceste întâlniri au loc lunar, momente spirituale alternate cu momente de comuniune.

Știri din fraternități

Fraternitatea din Alba Iulia

Întâlnirea tinerilor din Alba Iulia

În zilele de 17 decembrie, 17 februarie și 24 martie, fraternitatea din Alba Iulia a organizat întâlniri pentru tineri. Întâlnirile au avut ca teme Prietenia, Speranța și Credința. În cadrul acestora, tinerii au avut ocazia să asculte cuvântul lui Dumnezeu care li se adresează în contextul societății actuale și care le răspunde așteptărilor cu iubirea sa infinită. Totodată, au avut ocazia să trăiască experiența rugăciunii de laudă, precum și momente de comuniune în timpul unei agape fraterne. 

Misiune la Cluj

În aceasta perioadă, rugăciunea de laudă de la Cluj are loc o dată la 2-3 săptămâni. Fiecare revedere ne umple pe toți de bucurie în prezența Domnului. 

Rugăciunea este urmată de momente de comuniune, importante mai ales în perspectiva Cursului Filip care urmează să aibă loc în weekendul 6-7 aprilie.

Fraternitatea Betleem din Popești Leordeni

Întâlnire de Koinonia 

Duminică, 4 februarie, aliații, amicii și frații de la Școala de comunitate ne-am întâlnit pentru a petrece o după-amiază împreună. Întâlnirea a început cu rugăciunea de laudă, urmată de o învățătură ținută de o soră aliată care ne-a vorbit despre lăsarea poverilor în mâna Domnului. A urmat un moment de agapă fraternă, în care am pus împreună toate bunățățile aduse.

Frații din ministerul de comuniune, recent înființat, au pregătit o serie de întrebări de cunoaștere, dar și amuzante, care au fost adresate fiecărui participant. S-a creat astfel între cei prezenți o atmosferă plăcută, caldă și plină de bucurie, care ne-a permis să ne cunoaștem mai bine. Întâlnirea s-a încheiat cu un moment de adorație și Sfânta Liturghie.  

Rugăciune pentru tineri

În seara de miercuri, 21 februarie, am organizat în biserica parohială din Popești-Leordeni, întâlnirea anuală de rugăciune pentru tineri. Întâlnirea a început cu prezentarea momentului istoric cunoscut ca Weekend-ul de la Duquesne, care a dat început Reînnoirii Carismatice Catolice, urmată de mărturia scurtă a unei tinere despre întâlnirea cu Domnul care i-a schimbat viața. A urmat apoi rugăciunea de laudă carismatică, cu un moment special dedicat invocării Duhului Sfânt pentru tinerii prezenți, când ne-am rugat pentru ei cu impunerea mâinilor. La finalul rugăciunii, i-am mulțumit Domnului prin cânt pentru lucrarea pe care a realizat-o în inima fiecăruia. 

Zi comunitară la Brașov

Sâmbătă, 24 februarie, câțiva frați din Fraternitatea Betleem din Popești-Leordeni au petrecut câteva ore alături de un grup de frați și surori din Brașov. Ziua a început timid, cu un moment de primire, care ne-a dat posibilitatea să ne cunoaștem, și a continuat cu o rugăciune de laudă carismatică în care Domnul ne-a vorbit despre faptul că dorește să ne reînnoiască inimile, să ne umple cu iubirea și pacea sa. A urmat o învățătură care ne-a făcut conștienți de faptul că inimile noastre se pot atașa de bunurile materiale, de familie, de carieră și de multe altele, nelăsându-i loc și lui Dumnezeu. 

După ce ne-am umplut inimile de cuvântul Domnului, a urmat o agapă frățească. Atât popeștenii, cât și brașovenii am avut ocazia să gustăm din mâncăruri specifice ambelor zone. 

Momentul de adorație euharistică a fost o bună ocazie să-i cerem Domnului să ne întărească pe acest drum nou, să ne călăuzească și să ni-l ofere pe Duhul Sfânt pentru a rămâne fideli acestei decizii. 

Ziua s-a terminat cu Sfânta Liturghie, prezidată de pr. Petrică-Andrei Imbrea, vicar în parohia din Popești-Leordeni, care ne-a vorbit la predică despre bogăția spirituală, dar și despre faptul că niciodată nu știm suficient despre Dumnezeu și că este important să-i lăsăm întotdeauna loc în inima și în viața noastră.
La final, ne-am despărțit de frații și surorile din Brașov plini de bucurie și de încredere că ne vom revedea curând, pentru a-l cunoaște împreună mai bine pe Domnul.

Cursul de laudă 

Sâmbătă, 16 martie, a fost organizat Cursul de laudă pentru frații și surorile care urmează drumul de Discipolat, cărora li s-au alăturat cei de la Școala de comunitate, dar și aliați și amici. Cu ajutorul învățăturilor și a exercițiilor practice, participanții au înțeles mai bine cum se desfășoară rugăciunea de laudă carismatică și care sunt momentele ei fundamentale. În cadrul exercițiilor, au avut ocazia să pună în practică cele învățate, exercitând carisma laudei și carisma profeției. La finalul întâlnirii au împărtășit despre piedicile pe care le întâmpină în a interveni la rugăciunea comunitară și au plecat întăriți și cu dorința de a exercita carismele primite.

Fraternitatea Misericordia din București

Seminar de Viață Nouă în Duhul Sfânt la Galați

La Galați, în parohia Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, în urma câtorva întâlniri „de cunoaștere” între membrii fraternității din București și comunitatea locală, am început în ianuarie un Seminar de Viață Nouă în Duhul Sfânt.
Un moment special al acestui drum a fost tema „Isus Domnul, Domnul meu”, în cadrul căreia participanților le-a fost oferită ocazia de a-și preda viața lui Isus Domnul într-un context solemn, liturgic. Mulțumim preoților din parohie care au aderat cu bucurie la acest moment.

Sâmbătă, 23 martie, ne-am rugat în echipe pentru ca participanții să facă experiența Botezului în Duhul Sfânt, viața cea nouă promisă la începutul acestui parcurs.

Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru primirea pe care ne-au arătat-o părinții franciscani, pentru deschiderea caldă a comunității parohiale și, într-un mod aparte, îi aducem laudă pentru reînsuflețirea credinței care se vede deja în inimile și pe chipurile participanților. 

Întâlnire de Koinonia

Duminică, 4 februarie, în cadrul „Atelierelor Misericordia” de formare umană, am organizat întâlnirea „Despre oameni și cactuși”, o zi dedicată cunoașterii de sine și cunoașterii celorlalți prin identificarea tipurilor de temperament și tiparelor comportamentale ale fiecăruia, pentru a favoriza o creștere în relațiile fraterne, dar și pe plan spiritual. Trei surori aliate ne-au oferit un atelier plin de interactivitate, bogat în resurse, modern în format și uns de Duhul Sfânt în totalitatea lui, ajutându-ne să descoperim bogățiile și slăbiciunile celor patru tipuri de temperament. A fost o experiență revelatorie și transformatoare pentru mulți, exprimată în aplauzele de la final.

Săniuș Magnific 

Ultimul weekend din luna februarie a fost rezervat de familiile fraternității pentru ieșirea anuală de iarnă, „săniușul”. Anul acesta toate drumurile au dus la Slănic Moldova, unde peste 40 de frați și surori, atât membrii ai Comunității (din București și alte fraternități), cât și invitați din afară au petrecut câteva zile de relaxare, fără zăpadă, e drept, dar cu multe momente de comuniune și de reîmprospătare a forțelor.

Cursul Discernământul

Duminică, 17 martie, a avut loc Cursul Discernământul, unul din cursurile importante ale ultimei etape din drumul de Discipolat. Discernământul este o necesitate care se impune oricărui creștin care dorește să se maturizeze, întrucât voința lui Dumnezeu nu este imediat perceptibilă. Prin învățături și resurse didactice am fost învățați ce și de ce trebuie să discernem, cum și când o facem, precum și despre consecințele deciziilor noastre, care uneori pot fi costisitoare, atunci când deschidem „cadouri” împachetate frumos, dar care pot conține capcane.

„Toate îmi sunt permise, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt permise, dar nu mă voi lăsa stăpânit de nimic” (1Cor 6,12).

Fraternitatea din Râmnicu Vâlcea

Întâlnire de Koinonia

Duminică, 4 februarie, la întâlnirea de Koinonia, am reflectat împreună, aliați și novici, la tema Comunitatea – locul sfințirii noastre.

După ce un frate, sub inspirația Duhului, ne-a împărtășit câteva gânduri, ne-am lăsat cercetați de Isus în adorație, având în față câteva întrebări scrise la care am răspuns în sinceritatea inimii și pe care le-am păstrat pentru a mai medita asupra lor.

Rugăciune pentru tineri

Miercuri, 14 februarie, în biserica Sf. Rita, mai mulți tineri, care au fost invitați la rugăciunea de laudă a fraternității noastre, au făcut o experiență a iubirii Lui Dumnezeu prin rugăciunea cu impunerea mâinilor, primită de fiecare, personal.

La încheierea rugăciunii, fiecare fată a primit un trandafir din partea lui Isus. Florile au completat bucuria timpului petrecut cu Domnul.

Misiune la Sibiu

În această perioadă la Sibiu continuă drumul de Post Seminar. O echipă de cinci slujitori misionari merge săptămânal acolo și se lasă folosită de Domnul în această lucrare de înrădăcinare în credința.

Sâmbătă, 17 februarie, la Biserica Sf. Ursula din Sibiu, a avut loc Cursul de eliberare pentru acești frați. Învățăturile au fost ținute de către Bătrânii Comunității. A fost o zi plină, iar Duhul Sfânt a suflat cu harul și lumina sa pentru a le face cunoscute participanților legăturile ce îi țin prizonieri și îi împiedică să trăiască libertatea fiilor lui Dumnezeu.

Sfânta Liturghie a fost încheierea potrivită a zilei, întrucât hrănirea cu sfânta Euharistie a dat speranță că Isus va continua să recâștige toate teritoriile care aparțin Celui Rău.

Fraternitatea Shalom din Bacău

Întâlnire de Koinonia

Sâmbătă, 3 februarie,  toţi cei care facem un drum spiritual în Fraternitatea Shalom  din Bacău ne-am adunat pentru a petrece o zi împreună, avându-l în centru pe  Domnul. 

Ziua a început cu rugăciunea de laudă, a continuat cu o învăţătură, apoi ne-am hrănit cu Trupul Domnului jertfit la Sfânta Liturghie şi, la final, am participat la o agapă fraternă, care a fost şi un timp favorabil de împărtăşire şi cunoaştere.

Tema acestei întâlniri de comuniune, pe care Duhul Sfânt a adus-o în atenţia noastră printr-o soră, a fost unitatea în comunitate. Pe parcursul învăţăturii am fost călăuziți să reflectăm asupra pericolelor care pot distruge unitatea dintre noi, dar ne-au fost aduse în lumină si acele acţiuni, comportamente care ne sudează relaţiile. 

La final, prin intermediul unei dinamici care a constat în aşezarea noastră în jurul crucifixului așezat pe o măsuţă, la picioarele căruia au fost aprinse douăsprezece lumânări – simbolul  apostolilor aprinşi de zel pentru a-l sluji pe Cristos din iubire -,  am realizat încă o dată că, atunci când stăm mai îndepărtaţi de Isus, circumferinţa cercului se măreşte iar distanţele dintre noi sunt mai mari, însă cu cât ne lăsăm atraşi  de  iubirea lui Isus, cu atât distanţele dintre noi se micşorează, noi devenim astfel mai uniţi, iar flacăra aprinsă din inimile noastre este cea care îl face vizibil pe Isus lumii.

Misiune la Paşcani

Continuăm să fim alături de discipolii de la Paşcani, pentru care am organizat Cursul Mărturia, în data de 16 martie. Ei au experimentat bucuria de a fi chemaţi să facă parte din planul de iubire al lui Dumnezeu cu omenirea. 

Urmând acest parcurs spiritual, în care are loc un proces personal de transformare  a întregii fiinţe, sub plăsmuirea Duhului Sfânt, discipolii au conştientizat la acest curs că nu sunt doar chemaţi şi transformaţi, dar sunt şi trimişi în lume pentru a da mărturie despre lucrările minunate pe care Dumnezeu le face în viaţa lor.

Rugăciune de laudă pentru tineri

Miercuri, 14 februarie, am invitat şi tineri la rugăciunea de laudă carismatică. Au participat, cu multă curiozitate, tineri din comunităţile noastre, dar şi câţiva preoţi mai tineri care slujesc în parohie. 

Noi l-am rugat pe Domnul să ne facă sensibili la nevoile lor de rugăciune. Astfel, atenţi la şoapta Duhului Sfânt, am înţeles şi ne-am rugat pentru nevoia lor de a simţi iubirea Tatălui, nevoia de validare a propriei fiinţe, nevoia de a conştientiza că au fost creaţi frumoşi, unici şi plini de iubire, după chipul lui Dumnezeu, şi că sunt importanţi în ochii lui, pentru că el are un vis măreţ cu fiecare în parte.

În timpul rugăciunii, am primit cuvinte prin care Domnul a atins inima fiecăruia dintre ei şi aceasta s-a văzut pe chipurile lor care au început să radieze de lumină. La final  le-am oferit inimioare de diferite culori, pe care era scris un cuvânt din Biblie prin care, credem cu tărie, Dumnezeu le-a vorbit în mod personal.

Boboci şi flori pe drumul spiritual

În urma Seminarului de Viaţă Nouă în Duhul Sfânt care s-a încheiat în decembrie 2023, mulţi fraţi şi surori, de diferite vârste, au răspuns la  chemarea Domnului de a  continua drumul. Iată, acum sunt „boboci” în perioada de Post-Seminar. Suntem alături de ei şi îi slujim cu drag, prin tot ce presupune acest itinerariu, pentru a-l cunoaşte tot mai mult pe Dumnezeu.

Pe fraţii şi surorile care, asemenea unor flori, s-au deschis petală cu petală la iubirea divină, iar acum sunt candidaţi la alianţă sau amici, îi însoţim în acest urcuş spiritual şi, astfel, ne edificăm împreună sub acţiunea Duhului Sfânt.

Slujire în parohie

Ne bucurăm că părintele paroh Benone Lucaci ne solicită să animăm Sfânta Liturghie în fiecare miercuri din post, precum şi să pregătim meditaţiile pe care le citim la devoţiunea „Calea Crucii”. 

La fel, pentru seara din Joia Mare, am fost invitaţi să veghem şi noi o oră în  adoraţie, pentru a fi  alături de Isus în această  noapte tainică şi sfântă.

Slujim cu umilinţă şi entuziasm, ştiind că toate conlucrează spre gloria lui Dumnezeu.

Fii omul din spărtură pentru visul Domnului!

Intenții de rugăciune:

  • 27 ianuarie – 6 aprilie, Seminar de Viață Nouă în Duhul Sfânt – Galați, București.
  • 6-7 aprilie, Cursul Filip – Cluj Napoca, Alba Iulia.
  • 6 aprilie – 15 iunie, Seminar de Viață Nouă în Duhul Sfânt – Brașov, Popești-Leordeni.
  • 20 aprilie, Koinonia, București și Popești-Leordeni.
  • 21 aprilie, Koinonia Râmnicu Vâlcea.
  • 27 aprilie, Koinonia, Bacău.
  • 18 – 19 mai, Întâlnirea Națională de Rusalii – Bacău.
  • 25-26 iunie, Cursul Viziunea, București.
  • 22-23 iunie, Cursul Filip, Paşcani.
  • 26 iulie – 4 august, Campus-ul de vară, București.

Ministerul Național pentru Media, Comunitatea Magnificat

CITESTE IN CONTINUARE

Reînnoirea Angajamentului de Alianță în Fraternitatea „Misericordia” din București

Știri generale Întâlnirea responsabililor de fraternități Vineri 9 februarie, responsabilii fraternităților din România au avut la Snagov o întâlnire de rugăciune, comuniune și împărtășire, prilej cu care s-a finalizat discernământul pentru noi slujiri naționale și s-au stabilit întâlnirile viitoare.  Formare pentru îndrumarea spirituală În zilele de 9-10 februarie a avut loc la Snagov întâlnirea de […]

Citeste mai mult