cere rugăciune

Din viața fraternităților, nr. 2

Dragi frați și surori, 

Transmitem pe această cale rugăciuni de binecuvântare și de însoțire către toți membrii și apropiații Comunității Magnificat din România. 

Acum, la final de an, vrem să punem în comun lucrarea Domnului din fiecare fraternitate, spre edificarea întregului trup. Totodată, ne dorim și vă dorim ca anul 2023 să fie bogat în revărsarea Duhului Sfânt! La mulți ani! 

Știri generale

Koinonia. În weekendul 12-13 noiembrie toate fraternitățile au avut întâlnirea de Koinonia. În unele fraternității, Domnul a făcut îndemnuri de iertare și acceptare, iar în altele a suscitat momente de rugăciune cu impunerea mâinilor. Două dintre fraternități, profitând de apropierea geografică, au petrecut această zi împreună având parte de o învățătură aparte despre Teologia Trupului. Aceasta a fost ținută de o soră care a absolvit două dintre cursurile oferite de Institutul Teologia Trupului din America. Într-o altă fraternitate, aliații și novicii au petrecut câteva ore împreună, împărtășindu-și aspecte din viața lor, precum amintiri din perioada copilăriei și momentul întâlnirii partenerilor de viață. Desigur, nu a lipsit momentul de agapă frățească, culminând cu celebrarea Sfintei Liturghii. Ziua de Koinonia a fost pentru toate fraternitățile un prilej de redescoperire a fraților și a lucrării lui Dumnezeu cu noi. 

Seminar pentru cuplurile căsătorite. Între 2 și 4 decembrie, la Mănăstirea Carmelitană din Ciofliceni-Snagov, Comunitatea Magnificat a organizat cea de-a treia ediție a Seminarului pentru cuplurile căsătorite din afara Comunității. Din 2011 până în 2021, acest seminar a fost organizat doar pentru cuplurile din Comunitate. În anul pastoral „Amoris Laetitia”, dedicat familiei, Domnul a dat inspirația de a evangheliza prin intermediul acestui seminar familiile din afara Comunității. Inițiativa s-a născut din colaborarea dintre Fraternitatea Betleem din Popești-Leordeni cu parohul din acest oraș. Echipa de slujire a fost formată din patru cupluri căsătorite, un preot și o consacrată laică, din diferite fraternități din România. 

Programul a inclus învățături, mărturii, dinamici care să întărească această experiență, precum și Sfânta Liturghie zilnică. De o importanță deosebită a fost rugăciunea de efuziune asupra fiecărui cuplu participant în timpul adorației euharistice, când Duhul Sfânt a deblocat obstacolele în calea iertării, rupând lanțurile care se opuneau în relația unor cupluri. O mărturie aparte am primit-o de la un cuplu participant aflat în divorț, care ne-a împărtășit la finalul cursului că se întorc acasă înnoiți „ca și cum acum ne-am căsătorit”, renunțând la orice tentație de divorț.  

Având în vedere toate aceste minuni, dar și alte roade pe care Domnul le-a adus, echipa de slujire a decis să reia această experiență în luna februarie. Fraternitatea Shalom va organiza la Bacău cea de-a patra ediție a acestui seminar pentru cuplurile căsătorite.

Ziua Comunității. Pe 8 decembrie, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, este ziua de naștere a Comunității. Pentru că în România întâlnirea de Alianță s-a mutat în weekend, la nivel local, unele fraternități au simțit nevoia de a marca această zi cu o întâlnire de comuniune. Astfel, fraternitățile Misericordia din București și Betleem din Popești-Leordeni,  s-au întâlnit la Mănăstirea Sfânta Agnes din Popești-Leordeni pentru a participa la Sfânta Liturghie și a lua cina împreună. Un frate și o soră ne-au surprins cu o poezie a istoriei fraternităților din România. A fost o surpriza să avem în mijlocul nostru o familie din fraternitatea din Alba Iulia care a venit mai devreme pentru organizarea întâlnirii de Alianță. 

Întâlnirea de Alianță. Pe 10 şi 11 decembrie, la Mănăstirea Carmelitană din Ciofliceni, pentru al treilea an consecutiv, fraternitățile din România au celebrat Alianța în țară. S-au reunit membrii aliați, novicii, amicii și discipolii fraternităților din Alba Iulia, Bacău, București, Râmnicu-Vâlcea și Popești-Leordeni, discipolii de la grupul în formare din Pașcani, precum și o invitată din Sibiu. Au fost cinci noi aliați care au rostit pentru prima dată angajamentul de Alianță împreună cu ceilalți membri în fața IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit emerit de București. Ne-am bucurat să avem în mijlocul nostru şi pe păstorii care ne au în grijă în parohiile noastre.

Operazione Fratellino. Este proiectul Comunității Magnificat la nivel internațional prin Fondazione Magnificat ETS (Ente del Terzo Settore) care s-a născut în 2004 în România. Este un program de „adopţie la distanţă” pentru copiii săraci sau copii din familii aflate în dificultate din mai multe localități din țară. Cuvântul care menține vie această preocupare este: „Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut.” Mt 25,40. 

Membrii proiectului „Operazione Fratellino” doresc să fie pentru familiile ajutate ca niște simpli frați care le aduc aminte constant că Dumnezeu îi iubește. Mai mult decât „poștași”, vrem să fim mai degrabă niște slujitori ai Domnului pentru cei de lângă noi. În plus, ne propunem ca, din când în când, să-i vizităm pe acești beneficiari ai dragostei lui Dumnezeu. Scurte vizite prin care să ne îmbogățim sufletește reciproc, amintindu-ne că Domnul e totdeauna la lucru în viața noastră. Bucuria este mare atunci când scrisorile de mulțumire, scrise de copii și adresate binefăcătorilor, sunt pline de recunoștință. 

Din 2004 până în prezent, au fost ajutați 179 de copii români. Actualmente sunt în proiect 79 de copii din România și aproape toate fraternitățile au ministere locale în slujba acestui proiect de caritate. La nivel internațional proiectul „Operazione Fratellino” se extinde acum și în Uganda, Pakistan, Siria și Etiopia. Mai multe informații pe www.operazionefratellino.it.

Adoptă un refugiat. Imediat după începerea războiului din Ucraina, 24 februarie 2022, am început să stăm în ascultare cu privire la ceea ce Domnul ne cere, pe lângă rugăciune. Ca urmare a rugăciunii și a unui discernământ situațional, fraternitățile au acționat prompt. Mai mulți frați din diferite fraternități au fost la granițe pentru a ajuta refugiații și a înțelege nevoile lor concrete. Prin generozitatea membrilor și a prietenilor, a avut loc o strângere imediată de ajutoare, sub forma de bani și bunuri materiale. Acestea au fost direcționate refugiaților prin asociațiile de profil. Din luna martie 2022, suntem implicați activ în proiectul „Adoptă un refugiat”, coordonat de Angelus Tv și JRS România. Astfel, donațiile pe care fraternitățile le-au direcționat pentru aceasta cauză, au fost trimise către Asociația Surorilor Providenței, în vederea ajutorării a 100 de soldați aflați în spital și achiziției de lapte praf pentru copii. 

Cel mai important ajutor al comunității rămâne rugăciunea de mijlocire individuală şi comunitară. Totuși, pentru că această inițiativă este pe perioadă nedeterminată, cei care doriți să sprijiniți și material victimele de război, o puteți face donând în contul Asociației Comunitatea Magnificat, RO54 INGB 0000 9999 0216 0129, cu mențiunea „pentru refugiați”, sau direct în contul JRS al proiectului RO90 BRDE 450S V820 2534 4500

Știri din fraternități

Fraternitatea din Alba Iulia 

Ziua de Efuziune. Pe 17 decembrie 2022 a fost ziua de primire a efuziunii de către participanții la Seminarul de Viață Nouă în Duhul Sfânt.

A fost o zi plină de iubirea arzătoare a Tatălui și a Fiului, manifestată prin revărsarea Duhului Sfânt asupra tuturor participanţilor. Alături de slujitorii aliați, novici și amici ai Fraternității din Alba Iulia au slujit și trei frați din Fraternitatea Misericordia din București.

Toate momentele zilei – rugăciunea de laudă carismatică, învățătura „Carismele”, rugăciunea de efuziune, masa în comun și Sfânta Liturghie – au fost încărcate de haruri și binecuvântări.  Momentul culminant a fost efuziunea propriu-zisă în care slujitorii și participanții au simțit atingerea Duhului Sfânt și s-au bucurat de înnoirea care a avut loc în sufletele lor. 

La Sfânta Liturghie de la finalul zilei i-am mulțumit Domnului pentru darul Duhului Sfânt pe care l-au primit frații noștri mai mici. 

Colinde de Crăciun. Pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun, ne-am organizat pentru a duce vestea Nașterii Mântuitorului la persoanele singure și familiile aflate în nevoie din orașul nostru. Momentul cel mai emoționant a fost când am colindat persoanele de la un cămin de bătrâni. Lacrimi de duioșie și de bucurie au curs atât pe orbajii lor, cât și pe ai noștri. Astfel, în acel loc umil și plin de durere, Isus s-a născut aducând speranță. Mulțumim Domnului pentru această inspirație și pentru roadele primite.

Fraternitatea Betleem din Popești-Leordeni

Rugăciunea de laudă. La ultima întâlnire din acest an calendaristic, Domnul ne-a suscitat inima în a-i mulțumi în mod special pentru toate darurile din acest an. A urmat un moment lung de mulțumiri din partea fraților. Văzând cum a lucrat Domnul în cel de lângă noi, am adus laudă și mulțumire pentru lucrarea Domnului în celălalt. La finalul rugăciunii, Domnul ne-a provocat să ne amintim toate cuvintele prin care ne-a vorbit în acest an și să aprofundăm mai mult relația pe care o avem cu Cuvântul pe care ni-l dă la rugăciunea de laudă.

Liturghia de Duminică- Fraternitatea Betleem animă în fiecare duminică o oră de adorație carismatică începând cu ora 17.45 și Sfânta Liturghie de la ora 19.00 în Biserica Sfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu din Popești-Leordeni. Atât adorația, cât și Sf. Liturghie sunt transmise online pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube al parohiei, dar cine dorește poate participa fizic în biserica parohială.

Fraternitatea Misericordia din București

Noapte de veghe. Pe 16 decembrie 2022, în capela Catedralei Sf. Iosif din București, am organizat o noapte de veghe pentru a da curs dorinței din inimile multor frați de a relua această experiență avută cu câțiva ani în urmă în fraternitate. Seara a început cu o oră de adorație în tăcere în fața Preasfântului Sacrament. A urmat apoi o oră de adorație carismatică transmisă live pe Angelus TV. Pentru restul nopții aliații, novicii și amicii din fraternitate s-au rânduit în ture de adorație în tăcere pentru a pune intențiile de mijlocire ale fraternității în fața lui Isus Euharisticul. 

Ministerul de caritate. În fraternitatea Misericordia, în urmă cu aproximativ doi ani, Domnul a adus o mămică însărcinată. Aceasta era îngrijorată pentru că nu a fost niciodată angajată legal și nu putea beneficia de indemnizația aferentă. De aceea, considera că modul cel mai corect de a-l iubi pe copil era să renunțe să îl aducă pe lume într-un mediu instabil. Dar Domnul l-a dorit foarte mult pe acest copil. De când avea trei luni în burtica mamei, mai multe persoane de bunăvoință, inclusiv medici, au înconjurat această familie monoparentală cu toată iubirea spirituală şi umană. În prezent, costurile întreținerii lor lunare se ridică la minim 2000 lei/lună acoperind cheltuielile pentru chirie, întreținere și o parte din terapiile pentru copil, care are o întârziere globală în dezvoltare. 

De-a lungul timpului, Domnul a continuat să trimită către fraternitate persoane care au nevoie de ajutor pe termen scurt, mediu sau nedeterminat. Astfel, a luat naștere ministerul de caritate al fraternităţii, care de anul acesta are un cont bancar propriu și un referent. Îi mulțumim lui Dumnezeu, care a vorbit în urmă cu câțiva ani, prin responsabilii generali, că a sosit timpul și își dorește să ne deschidem carității. El a cerut și iată că El a și înfăptuit. Să fie totul spre slava Lui și spre binele oamenilor.

Fraternitatea din Râmnicu Vâlcea

CLUB – Creștem La Umbra Bisericii. În data de 18 decembrie 2022, după Sfânta Liturghie celebrată de PS Mihai Frățilă – episcop greco-catolic de București, în Biserica Greco-Catolică Sf. Rita, copiii și tinerii care participă la CLUB au susținut un concert de colinde. Glasurile lor au pregătit inimile tuturor celor prezenți pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului, iar emoțiile celor care s-au ocupat de pregătirea lor s-au transformat în lacrimi de bucurie și recunoștință pentru lucrarea Domnului în copii și prin copii.

În seara de 24 decembrie 2022, înaintea Sfintei Liturghiei din ajunul sărbătorii Nașterii Domnului, glasurile îngerești ale membrilor CLUB ne-au umplut sufletele de bucurie în Biserica Romano-Catolica Sf. Anton. Biserica a fost neîncăpătoare, iar bucuria trăită împreună a fost deplină!

Adorație de mulțumire. În data de 21 decembrie 2022, la îndemnul Duhului Sfânt, responsabilii fraternității au organizat o adorație de mulțumire, pentru toate darurile pe care Domnul le-a revărsat asupra noastră. În Biserica Sf. Rita, aliații, novicii și discipolii s-au lăsat îmbrățișați, priviți, încurajați și iubiți de Isus Euharisticul. Fiecare frate i-a mărturisit în cuvinte Domnului recunoștința pentru tot ceea ce a primit în acest an și pentru grija lui.

Fraternitatea Shalom din Bacău

Cursul de Eliberare. În data de 19 noiembrie 2022 s-a împlinit voinţa Domnului cu privire la înaintarea pe drumul de formare a discipolilor din Paşcani care au mai făcut un pas în creşterea lor spirituală participând la Cursul de Eliberare. Alături de noi, au slujit o soră și un frate din fraternitățile Betleem și Misericordia. Această zi a fost un dar al Domnului în care discipolii au învăţat să recunoască diferitele forme de idolatrie din viaţa lor dar şi cursele care le pot fi întinse de cel rău. Cu toţii au învăţat că există sclavii spirituale care îi ţin captivi, dar mai important este faptul că au înţeles că numai Dumnezeu este cel atotputernic, iar prin credinţa în Isus Cristos, noi deja suntem învingători.

Acest curs se va încheia cu colocviile de eliberare care vor avea loc în perioada următoare.

Credem cu tărie că prin această slujire de eliberare, care este darul Duhului Sfânt, discipolii vor trăi din nou experienţa adevăratei libertăţi, spre gloria lui Dumnezeu.

Întâlnirea aliaţilor. Joi, 15 decembrie 2022, aliaţii din fraternitatea Shalom din Bacău au avut o întâlnire de comuniune fraternă. Am fost primiţi, cu ospitalitate, în casa unei familii de aliaţi unde am petrecut momente de împărtăşire într-o atmosferă de Advent. Am fost provocaţi printr-o dinamică să stăm în ascultarea Duhului şi să ne gândim la anumite persoane din viaţa noastră care ar avea nevoie de diferite gesturi de iubire fraternă. Astfel deschizându-ne inima către ei, i-am deschis inima Pruncului Isus.

Mulţumim Domnului pentru acele momente prin care ne-am predispus inimile pentru a putea trăi Crăciunul după inima Lui.

Fii omul din spărtură pentru visul Domnului!

 – intenții de mijlocire –

  • 7 ianuarie – Zi comunitară, București şi Bacău
  • 8 ianuarie – Zi comunitară, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea și Popești-Leordeni
  • 14-15 ianuarie – Curs de vindecare interioară, Alba Iulia
  • 14-15 ianuarie – Cursul Filip, București 
  • 14-15 ianuarie – Seminar Filip, Londra, Anglia
  • 16 ianuarie 2023 – Seminar de Viață Nouă în Duhul Sfânt, Popești-Leordeni 
  • 29 ianuarie 2023 – Curs de pregătire pentru căsătorie cu logodnicii, Popești-Leordeni

Ministerul Național pentru Media, Comunitatea Magnificat

CITESTE IN CONTINUARE

Invitația de la Charis pentru Rusalii

Dragi frați și surori,  Transmitem pe această cale rugăciuni de binecuvântare și de însoțire către toți membrii și apropiații Comunității Magnificat din România.  Acum, la final de an, vrem să punem în comun lucrarea Domnului din fiecare fraternitate, spre edificarea întregului trup. Totodată, ne dorim și vă dorim ca anul 2023 să fie bogat în […]

Citeste mai mult