cere rugăciune

Comunitatea Magnificat a primit recunoașterea pontificală

În ziua de 19 ianuarie 2024, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață din Vatican, i-a fost încredințat Moderatorului general al Comunității Magnificat, Maria Rita Castellani, Decretul de recunoaștere din partea Bisericii ca Asociație Internațională de credincioși de drept pontifical, cu personalitate juridică proprie, pe baza canoanelor 298-311 și 312-329 din Codul de Drept Canonic, aprobându-i-se Statutul. Decretul a fost semnat pe 8 decembrie 2023, în ziua Neprihănitei Zămisliri, de către cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului, exact în ziua în care Comunitatea Magnificat împlinea 45 de ani de la fondarea ei în 1978. La această ceremonie au fost participat în jur de 40 de reprezentanți ai Comunității Magnificat din mai multe țări.

Ceremonia de la Dicaster a fost urmată de o Sfântă Liturghie de aducere de mulțumire, celebrată în Bazilica „San Giuseppe al Trionfale” din Roma, prezidată de Mons. Ivan Maffeis, Arhiepiscopul de Perugia-Città della Pieve, deoarece aceasta a fost dieceza în care s-a născut Comunitatea Magnificat și ai cărei păstori i-au aprobat de-a lungul anilor diferitele Statute, începând cu primul Statut aprobat în 1979 de către Mons. Ferdinando Lambruschini. Tocmai de aceea la Dicaster au fost prezenți cu această ocazie Cardinalul Ennio Antonelli și Cardinalul Gualtiero Bassetti, ambii fiind păstori ai Comunității Magnificat de-a lungul anilor, pe când erau episcopi de Perugia.

Comunitatea Magnificat s-a născut ca rod providențial izvorât din „curentul de har” al Reînnoirii Carismatice Catolice, care, în acei ani, a început să se răspândească în Italia. Însă, originile Comunității Magnificat încep cu ziua de Rusalii din 1975, când Papa Paul al VI-lea s-a întâlnit la Roma cu liderii Reînnoirii Carismatice. În urma acelei întâlniri un grup de laici, împreună cu preotul paroh din parohia San Donato all’Elce din Perugia și-au exprimat exprimă dorința de a trăi experiența Reînnoirii Carismatice și, după ceva timp unii dintre ei, trăind experiența Botezului în Duhul Sfânt, au dat început – în primele luni ale anului 1976 – unui grup de rugăciune carismatică. Acest prim nucleu, format din tineri, familii, bărbați și femei de diferite proveniențe, a dat început unei mici comunități, un loc fratern unde să crească împreună în rugăciune și în sfințenie. În jurul acestei realități se va dezvolta Comunitatea Magnificat care-și recunoaște ca dată de fondare ziua de 8 decembrie 1978, zi în care a fost aprobat primul Statut. În cei 45 de ani de istorie, Comunitatea s-a răspândit mai întâi în Umbria, Toscana și Puglia și apoi în toată Italia. În 2003, a trecut dincolo de frontierele Italiei, prima țară fiind România, urmată de Turcia, Argentina, Uganda și Pakistan. Actualmente este prezentă în circa 36 de dieceze din lume.

Comunitatea Magnificat este o Comunitate de Alianță formată din credincioși cu toate stările de viață care, trăind experiența Botezului în Duhul Sfânt, își asumă un Angajament numit „Alianță” pentru a-și dedica toată viața Domnului prin cele patru promisiuni: Sărăcia, Iertarea permanentă, Construirea iubirii și Slujirea. Carismele Comunității sunt: evanghelizarea, promovarea vieții comunitare și viața euharistică. Iar finalitățile Comunității sunt sfințirea membrilor, participarea la misiunea Bisericii, căutarea roadelor Rusaliilor și promovarea experienței Botezului în Duhul Sfânt (Statut, art. 4).

În România, Comunitatea Magnificat este formată din cinci fraternități în orașele: Alba Iulia, Bacău, București, Râmnicu-Vâlcea și Popești-Leordeni și misiuni în orașele: Pașcani, Sibiu, Brăila și Galați.

Pr. Victor-Emilian Dumitrescu

CITESTE IN CONTINUARE

„Mişcările ecleziale şi rolul lor în Biserică”, conferinţă şi lansare de carte despre Mişcările ecleziale la Bucureşti

În ziua de 19 ianuarie 2024, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață din Vatican, i-a fost încredințat Moderatorului general al Comunității Magnificat, Maria Rita Castellani, Decretul de recunoaștere din partea Bisericii ca Asociație Internațională de credincioși de drept pontifical, cu personalitate juridică proprie, pe baza canoanelor 298-311 și […]

Citeste mai mult