cere rugăciune

Papa Francisc enumeră așteptările de la CHARIS

10.06.2019, Vatican (Catholica) – În contextul în care mii de catolici aparținând Reînnoirii Carismatice s-au întâlnit în Roma, pentru Rusalii, Vaticanul a lansat în mod oficial un nou serviciu care să sprijine angajamentul de comuniune și slujire. Episcopul Peter Smith a spus că prin crearea CHARIS, „Sfântul Părinte încearcă să spună: Ok. Suntem parte din ceva mai mare aici. Să nu pierdem din vedere ce ne leagă și să ne ajutăm unii pe alții în edificarea Împărăției și să nu ne concentrăm doar pe noi înșine. Acest Papă vede (Reînnoirea Carismatică) drept ceva mult mai amplu.”

CHARIS este abrevierea de la „Catholic Charismatic Renewal International Service” – „Slujirea Internațională a Reînnoirii Carismatice Catolice”, reprezentând împlinirea unei dorințe a Papei ca să existe un organism carismatic unic pentru toate expresiile Reînnoirii Carismatice. Nu are vreo autoritate legală asupra comunităților carismatice, scopul fiind comuniunea, formarea și sfătuirea. Există o comisie doctrinală și canonică, aceasta putând studia și oferi informații despre elemente precum botezul în Duhul Sfânt, a explicat moderatorul CHARIS, Jean-Luc Moens. „Trebuie să fim siguri că slujim Biserica fără a cădea în propriile idei”, a spus el.

Episcop auxiliar de Portland, Oregon, Mons. Peter Smith este implicat în Reînnoirea Carismatică încă de când era tânăr, pe la sfârșitul anilor 1970. Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață a lansat CHARIS, prelatul fiind în echipa de conducere ca unul dintre cei doi reprezentanți ai Americii de Nord. Mons. Smith a explicat că Reînnoirea Carismatică nu este o mișcare organizată rigid, în sensul că are un fondator sau o viziune de ansamblu, organizarea fiind „relaxată”. „În inima mișcării carismatice este o întâlnire profundă cu Cristos și cu Duhul Sfânt.” Apartenența la mișcare „face mai profundă credința”, a continuat prelatul, explicând că majoritatea catolicilor intră în contact cu Reînnoirea Carismatică printr-un grup de rugăciune din parohie, o conferință sau reculegeri. În toată lumea, a explicat el, sunt între 100 și 112 milioane de membri activi, mulți fiind în Africa și Asia.

Papa Francisc s-a întâlnit sâmbătă, 8 iunie, în Aula Paul al VI-lea din Vatican, cu peste 3000 de catolici din Reînnoirea Carismatică, spunând că odată cu CHARIS începe „o nouă etapă în drumul inaugurat de Reînnoirea Carismatică în urmă cu 52 de ani”. A vorbit apoi despre CHARIS ca fiind „o nouă și unică slujire de comuniune”, oprindu-se pe rând asupra fiecărui cuvânt. Astfel, pornind de la „nou” a afirmat: „Noutățile lui Dumnezeu sunt întotdeauna o binecuvântare, pentru că izvorăsc din inima sa iubitoare. Mereu apare o ispită, care ne spune: ‘Suntem bine așa cum suntem; lucrurile merg bine, de ce să le schimbăm? Să lăsăm lucrurile așa cum sunt; știm cum să ne facem treburile.’ Acest mod de a gândi nu vine de la Duhul. Poate că vine de la duhul lumii, dar nu de la Duhul Sfânt. Să nu faceți această greșeală. Domnul este cel care spune: ‘Le fac pe toate noi’.”

A subliniat apoi că nu este vorba de guvernare ci de slujire, una „unică […] menită să asiste toate grupurile carismatice pe care Duhul Sfânt le-a suscitat în lume”. „Slujirea înseamnă a da, a da, a da, a se dărui”, a subliniat el. Cât privește comuniunea, Papa a vorbit despre apartenența la o unică familie, „o familie în care nici un membru nu este mai important ca celălalt, nici datorită vârstei, nici a inteligenței și nici a abilităților, deoarece toți sunt copiii preaiubiți ai aceluiași Tată”. A enumerat apoi trei așteptări de la CHARIS: „Să împărtășiți efuziunea Duhului Sfânt cu toți cei din Biserică. […] Să slujiți unitatea trupului lui Cristos în Biserică, comuniunea credincioșilor în Isus Cristos. […] Să îi slujiți pe cei săraci, pe cei aflați în cele mai mari nevoi, fizice sau spirituale.”

„Aceste trei lucruri – efuziunea Duhului Sfânt, unitatea trupului lui Cristos și slujirea săracilor – sunt formele de mărturie pe care, în virtutea Botezului, cu toții suntem chemați să o dăm pentru evanghelizarea lumii. O evanghelizare care nu este prozelitism, ci în primul rând o mărturie: o mărturie de iubire. ‘Priviți-i cum se iubesc.’ Aceasta i-a impresionat pe cei care i-au întâlnit pe primii creștini. […] Poate cineva are tentativa de a spune: nu, să facem o organizație așa și pe dincolo, să facem asta și aia… Dar în primul rând să fie iubirea.” Sfântul Părinte a încheiat îndemnând: „Voi, membri ai Reînnoirii Carismatice – curent de har al Duhului Sfânt -, fiți martori ai acestei iubiri! Și vă rog să mijlociți pentru mine. Vă mulțumesc.”

Textul integral al discursului aici.

CITESTE IN CONTINUARE

A XI-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat

10.06.2019, Vatican (Catholica) – În contextul în care mii de catolici aparținând Reînnoirii Carismatice s-au întâlnit în Roma, pentru Rusalii, Vaticanul a lansat în mod oficial un nou serviciu care să sprijine angajamentul de comuniune și slujire. Episcopul Peter Smith a spus că prin crearea CHARIS, „Sfântul Părinte încearcă să spună: Ok. Suntem parte din […]

Citeste mai mult